مسجد دار الاحسان يا مسجد جامع سنندج که در خيابان امام خميني (ره) اين شهر واقع شده، از ابنيه هاي مهم هنر دوران قاجار و محلي براي رشد و تربيت اساتيد و علماي ديني کردستان بوده است.
 
اين مسجد که داراي دو هزار و 362 متر مربع مساحت و يک هزار و 862 متر مربع زير بناست، در دوران امان الله خان اردلان ساخته شده است.
 
اين شخص که بنا به روايتها و شواهد مکتوب تاريخي، حاکمي کاردان و با درايت بوده، همواره در جهت رونق شکوفايي و آباداني سنندج تلاش کرده به طوريکه هسته هاي مهم شهري در زمان وي بوجود آمده است.
 
وي در دوران حکومت 27 ساله خويش (1214 تا 1240 ه .ق) علاوه بر بناي مسجد مزبور، عمارات ديگري چون عمارت خسروآباد، حمام ظهير(خان) و عمارت سرهنگ را از خود به يادگار گذاشت که هر کدام از آنها از سبک خاص معماري و تزيينات ويژه اي برخوردار مي باشد.
 
بنا بر اشعار موجود در اين مسجد که بوسيله ميرزا صادق اصفهاني متخلص به ناطق و ميرزا فتح الله خرم سنندجي متخلص به خرم سروده شد، ساخت مسجد در سالهاي 1227 ه .ق تا 1228 ه .ق انجام گرفته است.
 
امان الله خان براي بناي اين مسجد و قلعه حکومتي و ساير بناهاي خود از اصفهان، مهندس، معمار، کاشيکار و نجار آورده و حتي شاعر را هم از اصفهان خواسته است.
 
گرچه بر اساس روايت ريش سفيدان در ساخت مسجد مزبور استاد کاران سنندجي نيز دخيل بوده اند ولي تا به حال سند مکتوب و قاطعي در اين رابطه بدست نيامده است.
 
مسجد دارالاحسان شامل دو ايوان يکي رو به شرق و يکي رو به جنوب است و ايوان جنوبي هم از لحاظ وسعت و هم تزيينات نسبت به اوان شرقي داراي اهميت بيشتر مي باشد.
 
شبستان مسجد داراي 35 گنبد است که بر روي 24 ستوان سنگي (چهار رديف شش تايي) قرار گرفته اند و ستونهاي شبستان با شکل مارپيچي مجاري شده اند و به اين لحاظ مي توان آنرا با مسجد وکيل شيراز و ستونهاي حمام تاريخي روستاي قصلان در شهرستان قروه قابل مقايسه دانست.
 
مسجد مزبور همچنين داراي طاقها، طاقنماها و رواقهايي است که داراي تزيينات کاشيکاري و آجرکاري و کتيبه هاي متعدد است و دو گلدسته بلند و زيبا در دو بالاي دو پايه کناري ايوان شرقي قرار گرفته که زيبايي و عظمت ومسجد را دو چندان کرده و از اين جهت مي توان ايوان شرقي و گلدسته ها را با مسجد جامع عتيق قزوين مقايسه نمود.
 
مسجد دارالاحسان سنندج درگذشته دارالعلم و مرکزي براي اشاعه مذهب شافعي بوده و استادان زيادي در آن پرورش يافته و به درجات عالي علمي رسيده اند.
 
در اصل صحن فعلي مسجد قبلا حياط مدرسه بوده و حجره هاي اطراف آن به تعداد دوازده حجره نيز به عنوان محل تدريس و سکونت طلاب و اساتيد مورد استفاده بوده است.
 
به منظور تامين مخارج و معاش طلاب موقوفاتي براي اين مسجد در نظر گرفته شده که در تواريخ مزبور کردستان ذکر شده و از جمله آنها مي توان اخليجان (قليچيان فعلي) و باغ خانه و زمين آن در سنندج و روستاي قليان را نام برد.
 
اين مساله حاکي از اين است که مسجد دارالاحسان در ادوار گذشته محل فراگيري علوم اسلامي بوده و يکي از مقاصد باني آن رقابت با مدارس علوم اسلامي کردستان عراق و بر اساس مدارک موجود تا پايان قاجاريه از مهمترين مدارس علوم ديني اهل تسنن کشور محسوب مي شده است.
 
علاوه بر حجره طلاب و مدرس (محل تدريس) که از جمله عناصر فضايي و کارکردي مساجد و مدارس است و اتاقهاي خادم و سرويسهاي بهداشتي در صحن مسجد در نظر گرفته شده است.
 
فضاي داخلي حياط از نظر تزيينات کاشيکاري داراي اهميت فراواني بوده و تزيينات آجرکاري لعابدار و معقلي و همچنين گلدسته ها در قسمت غربي در نهايت عظمت و زيبايي خود نمايي مي کند.
 
نقوش اسليمي ( گل و گياه ) با نقوش هندي گره چيني هاي معقلي که بوسيله کاشيهاي هفت رنگ و اجرکاري لعابدار ايجاد شده ، اهم تزيينات اين مسجد را شامل مي شود.
 
همچنين در قسمتهاي مختلف مسجد از جمله شبستان و ايوانها آياتي از قرآن با خطي شبيه خط کوفي بر روي کاشي نوشته شده که بطور تخمين دو ثلث قرآن را تشکل مي دهد.
 
کتيبه هاي متعددي از اقدامات شاهان و حکمرانان در استان کردستان نيز در بخش هايي از مسجد وجود دارد که به لحاظ بيان وقايع تاريخي داراي اهميت فراواني مي باشند.
/2759/

جذب خبرنگار افتخاري